maanantai 25. huhtikuuta 2011

Tsh Oxenreider: Organized Simplicity

En oikein tiedä kuuluuko tämä kirja tähän blogiin, mutta kirjana se ohitti Laura Lindstedtin Sakset, joka oli siis vielä viime viikolla ratikkakirjanani.
Tsh Oxenreiderin Organized Simplicity ei siis ole fiktiota, kuten varmaan kaikki muut tässä blogissa käsittelemäni (eli siis öö ne kaikki neljä kirjaa :D), vaan ameriikkalaiseen tyyliin self-help -osastoa. Mutta lukukokemuksena innostava ja toimintaan patisteleva.

Mä siis elän taloudessa, jossa kaikki on ollut enemmän tai vähemmän sekaisin, kaaoksessa. Kaaos on sikäli hallitsematon, että perussiivous ei auta kuin hetkellisesti ja kahden päivän päästä tavarat ovat taas levällään, tiskejä tiskaamatta ja stressitasot nousee heti kun astuu kodin ovesta sisään (tai useimmiten ne kai ei oikein laske kun palaa töistä kotiin).
Oxenreider tarjoaa 10 päivän organisointiohjelman tähän kaaokseen. Tarkoitus on miettiä, mikä omassa elämässä on tärkeää, mihin perheenä pyrimme ja riisua elämästä (materiaalisesta ja henkisestä) kaikki se, mikä ei tue omia arvoja ja pyrkimyksiä. Kuulostaa vähän hippimeiningiltä, mutta Oxenreider kyllä perustelee asiansa hyvin.
Käytännössä ohjelma on selkeän ohjeistava ja 10 päivän ohjelma toteutetaan 10 peräkkäisenä päivänä, joista ensimmäinen keskittyy pintasiivoukseen, ja toisesta päivästä aloitetaan kaikesta turhasta luopuminen. Itse aloittelin kirjan innostamana "declutteroimisen" samalla kun kirjan lukemisenkin, siis ennen kuin pääsin itse ohjelmaan asti. Kirjan declutteroimisvaiheessa lukijan tulee hommata kolme laatikkoa joista yhteen laitetaan pois lahjoitettavat asiat, toiseen myytävät asiat ja kolmanteen 'ehkä' asiat, eli tavarat, joista luopumisesta ei vielä ole ihan varma. Olemme nyt declutteroineet kirjahyllystämme kaikki turhat kirjat, joita tuli jo kokonainen laatikollinen, joten itse voin sanoa suoraan, että laatikoita tarvitaan varmaan pienen muuttokuorman verran.

Mutta. Tykkäsin kirjasta ihan hirveästi. Se oli rakenteeltaan selkeä, mutta keveä ja antaa ohjelmassaan paljon tilaa yksilöllisille mieltymyksille. Tässä ei siis ole tarkoitus oppia Oxenreiderin elämäntyyliä tai muutenkaan pakottaa itseään mihinkään jonkun self-help gurun mielipiteen mukaiseen malliin. Omaa elämän yksinkertaistamisprosessia ohjaa siis omat mieltymykset ja arvot, mutta tavoitteena ons e, että hallitsemme tavaroitamme eivätkä ne meitä.
Olen selaillut tässä myös toista samankaltaista kirjaa, Laura Wittmanin Clutter Rehabia, mutta se tuntuu lähinnä hyvältä jatkolta tuolle Oxenreiderin opukselle. Mutta eipä arvostella ennen lukemista :)

En hirveästi tykkää suositteluista, mutta nyt haluan oikeasti sanoa, että suosittelen tuota Oxenreiderin kirjaa kaikille, jotka tuntevat olevansa hieman ulkopuolisia omassa kodissaan, jossa kaikki ei ole ihan hallinnassa. En tiedä tuleeko ohjelma toimimaan käytännössä, se on sen verran pitkäaikainen prosessi (10 päivän deklutterointi on vasta ensimmäinen vaihe, mutta vaikeampi osuus on vanhoista tottumuksista eroon pääsy, etenkin tällaiselle kirppisaddiktille), mutta kirjana se antoi paljon ajateltavaa, eikä ärsyttänyt juuri ollenkaan - toisin kuin self-help -osaston kirjat helposti tekevät.

2 kommenttia:

  1. Ah, sullahan on vaikka mitä hienoja blogeja :)

    Aika ytimeen on näköjään isketty tuossa kirjassa. Arjen kaaoksen(tai paljouden) hallinta on yksi nykyihmisen riesoista. Mistäköhän päästä tällainen levyfriikki aloittais turhan karsimisen ;)

    VastaaPoista
  2. heh, määrä korvaa laadun? :D No, säännöllistä julkaisutoimintaa on tällä hetkellä vain täällä, mutta kaipa jokahinen blogini pikku hiljaa löytää sen oman muotonsa.

    Meilläkin on levyhyllyn karsinta edessä. Lieneeköhän levyfriikin hyllyssä mitään turhaa? Mä karsin jo cd:istä, täytyy lähettää varmaan sulle listaa jos olisit jostain niistä kiinnostunut.

    VastaaPoista